sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Suonirauta

Päätin esitellä teille suoniraudan jonka olen saanut mummoltani ylä-asteella, se on mummuni äidin tai isoäidin vanha 1800-luvulta tai 1900-luvun alusta.

Suonirautaa käytettiin samaan tapaan kuin nykyään aspiriinia, eli kipuun. 
Päänsäryt ja muut erilaiset kivut hoidettiin viiltämällä tuolla raudalla käden suoni auki ja antamalla veren virrata niin kauan että taju lähtee, ihmeellisesti sen jälkeen oli vaivakin kadonnut!

Sääli ettei tämä suonirauta enää toimi, mummuni kyllä näytti miten se toimii mutta se on varmaan sisältä jo niin ruosteessa ettei terät liiku + terä on aivan tylsä (mitä se ei toivottavasti silloin ole ollut kun sitä on käytetty).

4 kommenttia:

  1. Aika hurjaa, hassua jos eivät oo muuta keksineet päänsäryn poistoon. :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Entisaikana on aikamoisia hoitokeinoja ollut, suurinosa hoidoista vielä vei hengen vaarallisuuden takia. :D

      Poista
  2. Historiallisia romaaneja ahminut ei voi olla kuulematta useiden vaivojen hoitomenetelmästä eli suoneniskennästä. Kuinka moni olisi ennen kuviasi arvannut, miltä vehje näyttää? Häpeäkseni myönnän että luulin tavallisen terävän veitsen olleen hoitovälineenä. :D Olisi sisustuksen kulmakivien kulmakivi näkyvillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä itsekin luulisin tavallista veistä käytettävän ellen olisi tätä suonirautaa saanut, ja ellei mummu olisi selittänyt mikä se on. XD Tuokin laite näyttää joltain työkalulta. :D

      Poista